Gastblog. De keuze van Koen Hauser

©KoenHauser_fotograafdesvaderlands_geluk_9a_cropped©KoenHauser_fotograafdesvaderlands_geluk_9b_cropped

 

 

 

 

 

 

 

credits: Koen Hauser, Fotograaf des Vaderlands / Nationaal Archief /collectie Spaarnestad Photo 2014

“Als kind wilde ik het liefst tovenaar worden. Om de wereld mooier te maken. Maar ook omdat het me zo spannend leek om net als Tita tovenaar de wereld om me heen stil te zetten. Zodat ik deze daarna, als in een bezoek aan een museum, tot in detail zou kunnen bekijken!

Toen ik eenmaal besloten had dat toveren niet zou lukken, veranderde mijn droomberoep in dat van uitvinder. Verwondering door techniek en daarmee het leven veraangenamen, dat leek me fantastisch..

De verwondering over techniek is altijd gebleven en brengt me steeds weer op nieuwe manieren om fotografische beelden te maken. En het stilzetten van de tijd blijft daarbij voor mij het meest wonderbaarlijke aspect van de fotografie.

Het voelt steeds weer als een spannend experiment, om net als Muybridge, die met zijn fotografische opnamen van rennende paarden voor het eerst de daadwerkelijke beweging van het rennende paard toonde, met een druk op de knop een moment te vereeuwigen. Een moment dat zich in het dagelijks leven in de stroom van beweging en verandering altijd aan ons zicht onttrekt, maar zich op de foto ontvouwt als een tweedimensionale sculptuur.

Zie hier de dans van het haring eten. Verstild als een eindeloos vertraagde meditatieve beweging. Een beeldhouwwerk als monument voor de choreografie van het leven van waaruit zij is ontstaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *