Over mij

NU
Samen met Nicole Dudok van Heel heb ik een galerie in de Amsterdamse Jordaan:  galerie dudokdegroot. In de galerie presenteren we acht tentoonstellingen per jaar en tonen werk op beurzen als Art Rotterdam, Art on Paper Brussels, Art Antwerp en Unseen.

Sinds 2017 maak ik elke week een Beeldrijm in Het Parool. Ik rijm in deze rubriek associatief een beeld uit de hedendaagse kunst en cultuur met een historische foto uit een archief. Voorheen uitsluitend met de Collectie Spaarnestad van het Nationaal Archief. Nu vooral met historisch beeld uit Getty Images. Elke vrijdag staat een nieuwe Beeldrijm in Het Parool. En er is een prachtig dik boek verschenen van vijf jaar Beeldrijm bij Uitgeverij KOMMA.

TOEN
Na mijn studie Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam werkte ik bij  Foundation for Indian Artists / Galerie Schoo als galerie assistent. Vervolgens werkte ik ruim tien jaar bij Centrum Beeldende Kunst Zuidoost, Amsterdam waar ik onder andere kunst aankocht voor de collectie van het CBK Zuidoost en een reeks tentoonstellingen en projecten realiseerde. In 2007 richtte ik met Tamara Sterman Galerie 37 Spaarnestad op. In deze galerie in Haarlem nodigden we beeldend kunstenaars uit nieuw werk te maken of te reageren of het archief van Spaarnestad Photo.

Kunstenaars: onder anderen Koen Hauser, Popel Coumou, Ruth van Beek, Paul Bogaers, Jasper de Beijer, Joanneke Meester, Joncquil, Stefan Kasper, Erik de Bree, Etta Säffve (SE), Pär Strömberg (SE), Ilona Plaum, Stief Desmet (BE), Anton Cotteleer (BE), Meiya Lin (China) en Nico Dockx (BE).

In 2012 startte ik een nieuwe samenwerking met Spaarnestad Photo en maakte ik een aantal tentoonstellingen op locatie. Als zelfstandig curator realiseerde ik projecten en tentoonstellingen voor o.a. Het Tropenmuseum Amsterdam, C&H Art Space, Spaarnestad Photo, ING|NN, Ymere, en Liefhertje en de Grote Witte Reus. Tot 2024 heb ik met Spaarnestad Photo samengewerkt voor Beeldrijm. Daarnaast was ik als adviseur betrokken bij een aantal commissies voor kunstinstellingen als KunstEyssen Alkmaar, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de kunstcommissie van de Gemeente Haarlem en Woningcoöperatie Ymere Haarlem.

Mode en kunst
Met Djinn Kwekkeboom ontwikkelde ik tussen 2007-2012 een aantal modeprojecten, tentoonstellingen en Catwalk Performances met studenten van de Mode Academie Antwerpen zoals Cultuur Couture I en Cultuur Couture II in het Tropenmuseum Amsterdam, Hofdames in de tuin van het Frans Hals Museum en in de Philharmonie Haarlem. Ook initieerden wij een educatief project met mode, muziek, fotografie en catwalk, gericht op talentontwikkeling voor jongeren genaamd B-Fashion Haarlem I, II en III in opdracht van Ymere. djinnenjedithja.blogspot.nl

jedithjadegroot-tape-5