Gastblog | De keuze van Bregje Lampe

SFA002009370

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

credits: collectie Spaarnestad Photo uit het Nationaal Archief

Ik houd van de sfeer van deze foto. De chic druipt er vanaf. Die kandelaar alleen al. De bezoekers van de modeshow zaten vast op goudkleurige stoelen. Mooie jurk ook; een asymmetrische halslijn, een smalle taille, elegante knoopjes en een strakke rok tot net over de knie – helemaal in lijn met de mode van toen. Maar de blikvanger van deze foto zijn niet de jurk of de benen van het model.
Kijk eens naar de jongeman rechtsachter het model. Die met die bril. De jongen die niet zo goed weet wat hij met zijn handen moet doen en die een nogal ruim gesneden pak draagt. Dát is de jonge Yves Saint Laurent. De legendarische couturier, die wordt gezien als een van de belangrijkste ontwerpers van de Franse haute couture en die samen met Christian Dior, Coco Chanel en Hubert de Givenchy van Parijs de modehoofdstad van de wereld heeft gemaakt.
Het is nog altijd wachten op een ontwerper die net zo invloedrijk en vernieuwend is. Yves Mathieu-Saint-Laurent, die zes jaar geleden op 71-jarige leeftijd overleed, heeft de vrouwengarderobe voor eens en altijd veranderd. Hij was in 1960 de eerste die straatmode op de catwalk liet zien: zijn modellen droegen zwarte leren jacks. Dat de doorkijkblouse en de panterprint chic zijn, hebben we aan hem te danken. Ook het safari-jasje, de trapezejurk en de smoking voor vrouwen zijn geïntroduceerd door Laurent.
Dat gebeurde allemaal jaren nadat deze foto werd genomen. Dit is een beeld uit 1958. Dat zie je aan de setting; een modeshow was toen nog geen spektakelstuk maar een intieme salonpresentatie. Toen deze foto werd genomen, had Laurent net de in 1957 overleden Dior opgevolgd, ook al zo’n legendarische ontwerper. Geen wonder dat die jongen op de foto er een beetje ongemakkelijk bijstaat. Hij wist toen immers nog niet dat hij zelf minstens zo invloedrijk als Dior zou worden. Laurent begon pas in 1962 zijn eigen modehuis, samen met Pierre Bergé. Ik vind het nog altijd jammer dat ik nooit een show van hem heb gezien.

Bregje Lampe
Fashion & Journalism

 

FacebookTwitterLinkedInEmailShare
Dit bericht is geplaatst in Gastblogger | De keuze van .... Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *