Gastblog | Peter van den Doel

SFA003002465Afrika. Osa Johnson vrouw van Martin Johnson in vliegtuig (dubbeldekker) kijkt wat ongerust naar een groep leeuwen die wel erg dichtbij zijn gekomen (safari). 1935.
Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Het Leven

“Als je goed kijkt is dit een wat vreemde foto. Zeer voorstelbaar kijkt de vrouw licht verontrust naar de leeuwinnen. Het is onduidelijk wie de fotograaf is. Is het de piloot? In dat geval is er een nog groter probleem. Hoe komt die ongezien langs de leeuwinnen om in de cockpit te klimmen en weg te vliegen?

De leeuwinnen kijken alle kanten op om te zien of er nog ergens anders wat gebeurt. Geen pottenkijkers: aanvallen? Twee leeuwen kijken aandachtig naar rechts. Zou daar de piloot lopen? Of zijn de leeuwinnen gewoon wat verveeld en vinden ze het vliegtuig maar een vreemd ding waarvan ze geen idee hebben wat ze er mee aan moeten

De afloop is duidelijk: De foto is gemaakt, ontwikkeld, afgedrukt en gepubliceerd en er is geen bewijs of er is niet in het artikel geschreven dat de vrouw of anderen zijn opgegeten. We gaan ervan uit dat ze opgelucht zijn ‘weg gevlogen’.

De collectie Spaarnestad van het Nationaal Archief zit vol met dit soort miniverhalen die je zelf kan verzinnen. Net als in de andere collecties die onderdeel uitmaken van het bijna onuitputtelijke fotoarchief  van het Nationaal Archief.

In het Nationaal Archief kunt u tot en met juli de grote (foto-)tentoonstelling Blikvangers  zien. Bijzondere foto’s, mooie foto’s, een V.R.  rondleiding en documenten/tijdschriften/kaarten die samen een prachtig visueel verhaal vormen, opgedeeld in thema’s. In juni opent er een grote tentoonstelling met foto’s uit het archief (specifiek uit de Collectie Spaarnestad) in Huis Marseille rondom foto’s die op het eerste gezicht gewoon lijken,  maar in de ogen van Rob Moorees, de samensteller van deze tentoonstelling, zeer bijzonder zijn. Samen geven deze tentoonstellingen een prachtig beeld van wat er allemaal aan bijzonders is te vinden in het fotoarchief van het Nationaal Archief.”

FacebookTwitterLinkedInEmailShare
Dit bericht is geplaatst in Gastblogger | De keuze van .... Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *