Gastblog | De keuze van … Merel Bem.

Elke maand nodig ik iemand uit een foto te kiezen uit de collectie Spaarnestad Photo van het Nationaal Archief. Zijn of haar foto wordt in speciale editie van 100 afgedrukt en is te koop voor € 150,=
Merel Bem, fotocriticus en journaliste voor onder andere De Volkskrant, Vrij Nederland, Kunstbeeld, Elle, bijt het spits af. Zij koos deze foto:

SFA022828148(3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

copyrights: Nationaal Archief / Spaarnestad Photo / Het Leven / Padilla

Merel Bem: “Dit is señor Chingolo. In 1932 was hij directeur van een Spaans insectentheater. Veel meer weet ik niet van hem, behalve dat hij rookte en lief was voor kevers. Dat zag ik op een foto: señor Chingolo geeft met voorzichtige vingers zijn zwarte kevers te eten en rookt onderwijl verschrikkelijk nonchalant een sigaret. Het is een mooie foto. Toch koos ik deze uit. Deze is nog mooier: señor Chingolo blaast zachtjes en uiterst geconcentreerd tegen de vleugels van een vlinder, die als een exotische handdoek aan een waslijntje hangt. Ze is ongetwijfeld zijn lieveling, zijn sterspeler, de vedette onder de circusvlinders. Het lijkt of hij een teder liefdesliedje voor haar zingt, de macho met zijn bakkebaarden en James Dean-frons. Maar het onderschrift zegt dat hij blaast. Misschien veroorzaakten ze samen een zandstorm in de Sahara.”

 

FacebookTwitterLinkedInEmailShare
Dit bericht is geplaatst in Gastblogger | De keuze van .... Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *